KvK-Kennissessie E-mail marketing
Aanvullende informatie over de gestelde vragen
 

Mag je een commerciële e-mail 1-op-1 versturen naar een potentieel e-mailadres?
■ De vraag is eigenlijk of een 1-op-1 e-mail hetzelfde is als een e-mailing verzonden aan meerdere e-mailadressen gelijktijdig? Vroeger werd voor SPAM de volgende definitie gehanteerd: “E-mail die ongevraagd (unsolicited) en in grote hoeveelheden (bulk) wordt verstuurd”. Echter het element “grote hoeveelheden” komt in de huidige Telecomwet (2009) en Code E-mail (2012) nergens meer terug. De huidige regelgeving maakt géén verschil tussen e-mail verzonden aan 1 adres of e-mailings verzonden aan meerdere e-mailadressen.
■ Wel wordt er nog één noemenswaardige uitzondering vermeld. Behalve naar klanten, is er ook een uitzondering voor “persoonlijke e-mail”. Echter nergens kan ik een toelichting of definitie terugvinden wat precies onder “persoonlijke e-mail” wordt verstaan. Gezien de huidige wetgeving lijkt mij het niet geoorloofd dat als je iemand “persoonlijk” kent wel een “persoonlijke” commerciële e-mail mag toesturen. Wel zou je verwachten als je iemand “persoonlijk” goed kent (vrienden/familie), dat hij/zij géén klacht tegen je in zal dienen als je hem/haar een commercieel bericht per e-mail toestuurt.
■ Een andere uitzondering geldt ook voor persberichten en/of zakelijke mededelingen. Als deze niet direct een commercieel doel hebben, zoals een verhuisbericht of mededeling over het niet beschikbaar zijn van een dienst vanwege onderhoud, kunt u deze zonder (opt-in) toestemming versturen (bron: ICT Recht)
   
Mag je zonder toestemming een e-mail sturen als het algemene e-mailadres op een website vermeld staat?
■ Wanneer iemand of een bedrijf zijn e-mailadres zelf op een website(s) publiceert, mag u deze gebruiken voor de “daarmee verbonden doeleinden” zonder dat u dat afzonderlijk hoeft te vragen. Heeft een bedrijf bijvoorbeeld een e-mailadres “persberichten@bedrijf.nl” gepubliceerd, dan mag u daar persberichten heen sturen. Maar als er nergens zo’n expliciet adres staat, mag u persberichten niet zomaar naar het algemene "info"-adres versturen. Een algemeen contactformulier of “info”-adres is bestemd voor het leggen van contact in het algemeen; reclame daarheen sturen is geen “daarmee verbonden doel” (bron: ICT Recht).
 
Mag je “ex” of “oud” klanten zonder toestemming e-mailings blijven toesturen?
■ Er moet rekening worden gehouden met de economische levensduur van het product bij toestemming in het kader van een verkoop. Bij de aanschaf van een auto zal iemand langer klant zijn, dan bij de aanschaf van een pennenset. Dus niet verzenden aan oude, ex-klanten! (bron: ICT Recht).

Xmanager »

« Xmanager Parse Error »

Xmanager encountered the following error while attempting to parse the requested resource:
« PHP Parse Error »
 
PHP error debug
  Error: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/data/httpd/www.emailstation.nl/htdocs/index.php:419) 
  Error type/ Nr.: Warning - 2 
  File: /var/data/httpd/www.emailstation.nl/htdocs/index.php 
  Line: 404 
  Line 404 source: header($header);  
 
Parser timing
  MySQL: 0.1302 s s(20 Requests)
  PHP: 0.0046 s s 
  Total: 0.1348 s s